

22
1.-
Cantora, Margarita; Zhao, Jun and Yang Linlin. Vitamin D and immune function: From Pregnancy to Adolescence. Proc Nutr Soc
2012
;
71
(
1
):
62-66
.
2.-
Elder, Jane. Bishop, Nicholas.). Rickets. Lancet
2014
;
6736
(
13
):
61650-61655
.
3.-
Greer, Frank. Defining Vitamina D deficiency in Children: Beyond
25
-OHA Vitamin D serum concentrations. Pediatrics
2009; 124;1471
.
4.-
Holick, Michael. VITAMIN D: A D-LIGTHFUL SOLUTION FOR HEALTH. J investing Med
2011
;
59
(
6
):
872-880
.
5.-
Imel, Erik and Carpenter, Thomas Rickets : The Skeletal Disorders of impaired Calcium or Phosphate Availability. Pediatrics endocrinology. A Practical Clinical Guide
2013 ;357-378
.
6.-
Khazai, Natasha; Judd, Suzanne y Tangpricha, Vin. Calcium and Vitamin D: Skeletal and Extraesqueletal Health. Curr Rheumatol Rep
2008; 10(2):110-117
.
7.-
Laird, Eamon; Ward, Mary; McSorley, Emeir; Strain, J and Wallace Julie Vitamin D and Bone Health, Potential Mechanisms. Nutrients
2010; 2, 693-724.
8.-
Madhusmita, Mirsa; Pacaud, Daniele ; Petryk, Anna; Ferrez, Paulo y Kappy, Michael Deficiency in Children and Its Management: Review of current Knowledge and
Recommendations. Pediatrics
2008; 122;398
.
9.-
Ozkan, Behzat Nutritional Rikets. J Clin Res Ped Endo
2010
;
2(4); 137-143
.
Referencias:
ANEXO
1
Tabla
1
Contenido aproximado de vitamina D de diferentes
alimentos
Alimentos
Vitamina D
Leche de vaca
3-40
UI/l
Leche con calcio y vitamina D
30-32
UI/
100
g
Mantequilla
30-32
UI/
100
g
Yogur
2,4
UI/
100
g
Petit suisse
8
UI/
100
g
Queso camembert
6,8
UI/
100
g
Queso cheddar
10,4
UI/
100
g
Queso parmesano
18,4
UI/
100
g
Queso emmental
44
UI/
100
g
Queso de bola
7,2
UI/
100
g
Queso de Burgos
8
UI/
100
g
Queso manchego seco
80
UI/
100
g
Margarina fortificada
240-320
UI/
100
g
Huevo
70
UI/
100
g
Caballa del atlántico (en bruto)
360
UI/
100
g
Bacalao (en bruto)
44
UI/
100
g
Bonito-arenque-atún
800
-
900-1000
UI/
100
g
Boquerón-sardina-salmón
280
-
320
UI/
100
g
Jurel, palometa
640
UI/
100
g
Congrio
800
UI/
100
g
Camarones
152
UI/
100
g
Langostinos
720
UI/
100
g
Anchoas en aceite
472
UI/
100
g
Salmón ahumado
800
UI/
100
g
Conservas de
224-332
UI/
100
g
atún/sardinas/salmón/caballa en aceite
Conservas de salmón con
624
UI/
100
g
espinas en aceite
Arenque en vinagre
680
UI/
100
g
Hígado de ternera
15-50
UI/
100
g
Hígado de pollo
80
UI/
100
g
Setas shitake secas
1660
UI/
100
g